Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Πολυγλωσσία και Γλωσσική Πολιτική

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το Κέντρο Αριστείας «Πολυγλωσσία και Γλωσσική Πολιτική» έχει έδρα τη Φιλοσοφική Σχολή, η οποία αποτελείται από 13 τμήματα που προσφέρουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Μεταξύ αυτών των τμημάτων είναι και τα τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς επίσης συνεργάζονται επίσης με το τμήμα (ελληνικής) φιλολογίας, με το τμήμα τουρκικών σπουδών και σύγχρονων ασιατικών σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, και με αρκετές ακαδημαϊκές μονάδες από άλλα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια εδώ και πολλά χρόνια. Οι συνεργασίες αφορούν σε έργα για τη μελέτη γλωσσών, πολιτισμικών πρακτικών και πολιτισμικής έκφρασης. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από κοινού διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στους χώρους της Μετάφρασης και Λεξικογραφίας, προγράμματα κατάρτισης ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών και έργα για την αξιολόγηση γλωσσομάθειας, την ανάπτυξη πολυγλωσσικών εργαλείων, την εκπόνηση εκπαιδευτικών γλωσσικών πολιτικών και σχολικών προγραμμάτων σπουδών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους πρόσφυγες και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, μέλη των παραπάνω τμημάτων έχουν συνεργαστεί σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για την ξενόγλωσση εκπαίδευση και παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φορείς χάραξης εκπαιδευτικής γλωσσικής πολιτικής.

Η ιδέα για το Κέντρο αυτό γεννήθηκε με αφορμή την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών μονάδων και των μελών τους. Σκοπός είναι αυτή η συνεργασία να εδραιωθεί, να εμπλουτιστεί και να επεκταθεί προκειμένου να παρέχει στοιχεία και προτάσεις για πολιτικές που βασίζονται σε ερευνητικά στοιχεία. Ο ρόλος του Κέντρου Αριστείας γίνεται σήμερα ακόμη πιο σημαντικός ενόψει των κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρώπη σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των ψηφιακών τεχνολογιών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ολοένα αυξανόμενης μετακίνησης πληθυσμών.

Τέλος, το Κέντρο, στους κόλπους του οποίου λειτουργεί το πρώτο Ελληνικό Παρατηρητήριο Πολυγλωσσίας, είναι ανοικτό σε συνεργασίες με ακαδημαϊκές ερευνητικές μονάδες στο ΕΚΠΑ και άλλα ΑΕΙ εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και σε έργα επιστημονικών ομάδων που αφορούν έρευνα στο ευρύτερο πολυεπιστημονικό πεδίο της πολυγλωσσίας